De AEX-index in Amsterdam sloot 0,4 procent (1,32 punten) hoger op 342,61 punten. De MidKap-index won 0,5 procent (2,53 punten) tot 533,56 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen respectievelijk 0,2 en 0,1 procent. De DAX in Frankfurt bleef achter met een min van 0,2 procent door sombere berichten over de Duitse economie.
Een verlaging van de groeiverwachting voor de Duitse economie door de Bundesbank drukte eerder op de dag de stemming. De centrale bank voorziet dat de eurocrisis een zwaardere tol zal eisen dan tot dusver werd aangenomen. Een sterker dan verwachte daling van de Duitse industriële productie hielp het sentiment ook niet vooruit.
Werkloosheid VS
Uit cijfers van de Amerikaanse overheid bleek dat de werkloosheid in de Verenigde Staten vorige maand onverwacht is gedaald. Het werkloosheidspercentage zakte tot 7,7 procent, van 7,9 procent in oktober. Economen gingen uit van een onveranderde werkloosheid. Ook nam het aantal nieuwe banen sterker dan verwacht toe.
De index van de universiteit van Michigan voor het consumentenvertrouwen in de VS daalde deze maand echter veel sterker dan verwacht van 82,7 naar 74,5. De zorgen op de financiële markten over de zogenoemde fiscal cliff lijken over te zijn geslagen op consumenten.
Deutsche Telekom
Deutsche Telekom zakte in Frankfurt 1,9 procent. Het Duitse telecomconcern liet weten het dividend in de komende 2 jaar met bijna 30 procent te verlagen.
Vastgoedfonds Unibail-Rodamco was de grootste stijger van de AEX met een plus van 2 procent. Pakketbezorger TNT Express was de grootste daler met een verlies van 1,7 procent. In de MidKap ging voedingsmiddelenbedrijf Wessanen aan kop met een winst van 5 procent.
Daling
De euro zakte verder weg na donderdag al de scherpste daling in een maand tijd te hebben beleefd door speculatie op een mogelijke toekomstige renteverlaging in de eurozone. De eenheidsmunt was 1,2935 dollar waard, tegen 1,2966 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.
De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 86,08 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl